فرمت فایل : WORD (قابل ویرایش)
تعداد صفحات:70
فهرست مطالب:
عنوان صفحه
مقدمه 3
1-تدارک برای جوشکاری 7
آشنایی بافرآیند جوشکاری قوسی 8
انتخاب دستگاه جوش 15
انتخاب ابزارهای مناسب 21
انتخاب الکترود 22
آشنایی با مقررات ایمنی 33
2-ایجاد قوس وخط جوش 37
ایجاد قوس و برقرار نگه داشتن آن 37
ایجاد خط جوش 44
3-جوشکاری 51
آشنایی با طراحی و کاربرد اتصالهای جوشی 51
اتصالهای جوشی 60
منابع
مقدمه:
جوشکاری متداولترین روش اتصال فلزات در صنایع امروزی است . در هنگام جوشکاری دو قطعه فلز همجنس ذوب می شوند و به هم می چسبند.
اگر جوشکاری به روش صحیح انجام شود استحکام اتصال جوشکاری با استحکام فلز اصلی برابر یا بیشتر از آن است . جوشکاران اولیه آهنگرانی بودند که قطعات آهنی را با هم گرم می کردن و با پتک زدن به هم متصل می کردند .
سابقه انواع حرفه های فلز کاری به قرن ها می رسد اما سابقه جوش کاری قوس الکتریکی از 100 سال کمتر است . جوشکاری قوسی ا بتدا در دوران جنگ جهانی اول پس از اختراع تجهیزات و فنون ومصالح جدید متداول شد . از آن زمان به بعد این فرایند وسایر فرایند ها ی جوشکاری در عملیات ساخت و تعمیر قطعات و وسایلی که فلز در آنها بکار رفته رایج شده است .
با بهبود روشهای طراحی و ساخت ابزار ها و تجهیزات جوشکاری ، عده بیشتری به فراگیری جوشکاری پرداختند . امروز هنرمندان آرشیتکت ها و طراحان با استفاده از فنون جوشکاری آثاری خلق می کنند که به خاطر زیبایی و اصالت تحسین همگان را بر می انگیزند .
این روز ها جوش کاران به کار های هنری روی آورده اند و هنرمندان جوشکار شده اند . کاربرد جوشکاری در مجسمه سازی احتمالا نخستین کار برد فر آیند جدید ذوب فلز است که پس از فن باستانی ریخته گری در این شیوه هنری کار گرفته شده است .
مجسمه سازان جوشکاری را به سرعت فرا می گیرند و آن را با کار های هنری خود وفق می دهند . مجسمه سازان آموزش طراحی دیده اند و و در این کار تجربه کافی دارند . و همین در خلق مجسمه های جوشکاری شده مزیتی به شمار می رود .صنعت فلز کاری از حرفه های متنوعی تشکیل شده است که در بیشتر آنها دانش جوشکاری ضروری است .
صنایع تولید و ساخت نیز جوشکاران زیادی را به خدمت می گیرد . فرصت های اشتغال در طراحی ساخت و تعمیرات تجهیزات جوشکاری نیز متعدد است . کار گاههای متفاوت جوشکاری نیز از سایر مرکزی هستند که جوشکاران را استخدا م می کنند .
در حرفه هایی مانند لوله کشی و امور تاسیسات یا تعمیرات هواپیما نیز از جوشکار و جوشکاری استفاده می شود . سازندگان ماشین های سنگین معدن کاری و راه سازی نیز از جوشکاران برای تولید قطعات سخت چقرمه و مقام در برابر سایش استفاده می شود .
در صنعت ساختمان برای ساخت اسکلت های مقاوم و سبک فولادی قطعات فولادی را به هم جوش می دهند . پل های جاده و راه آهن را نیز از طریق جوشکاری می سازند تا نسبت استحکام به وزن بالاتری پیدا کنند .. نیرو گاههای آبی جدید نیز برای انتقال آب با فشار های بالا و رساندن آن با توربین های آبی که با جوشکاری فولاد ساخته می شود ، از لوله های جوشکاری شده به همدیگر استفاده می کنند .
صنعت حمل و نقل نیز کارهای مختلفی در حوزه جوشکاری دارد که برای انجام آنها باید جوشکار استخدام کند . اتاق کامیون ها اتوبوس ها و واگن های قطار را با جوشکاری می سازند تا محکمترین سازه ها را برای حمل سنگین ترین و بیشترین بار ها تولید کنند .
امروزه حتی ریل های راه آهن را نیز به هم جوش می دهند تا تکان و سر وصدای قطار ها کاهش یابد .صنعت نفت نیز برای احداث خط لوله هایی که در دمای بالا و و تحت فشار زیاد کار می کنند . به جوشکاری وابسته است .
امروزه در سـراسر کشور هزاران کیلومتر لـوله نفت و گاز کشیـده شده که محصـولات نفتی را به محل های مصرف و خانگی و تجاری یا صنعتی انتقال می دهند .
بسیاری از مخازن ذخیره سازی فراورده هاس نفتی را نیز از طریق جوشکاری می سازند . تقریبا همه صنایع جوشکاری تعدا زیادی جوشکار را برای انجام کارهای تعمیراتی به خدمت می گیرند . جوشکار تعمیر کار کسی است که در تعمیر و تعویض و تجهیزات و قطعات فرسوده و خراب تخصص دارند .
وقتی این تجهیزات بر اثر سایش سرخوردگی و گرما یا تنش خراب می شوند برای تعمیرآنها به جوشکاران ماهری نیاز است تا فلزات مختاف و محدودیت های آنها را شناسایی و عیب یابی کنند.
چرخ های قطار و ریل های راه آهن دررمعرض سایش اند . همه کامیون ها دیر یا زود به تعمیر تعویض یا تحکیم قطعات خود نیاز پیدا می کنند . تعمیر گاههای اتومبیل نیز بویژه برای تعمیرات بدنه و صاف کاری به جوشکار نیاز داریم .
دردرگاهای تعمیر هواپیما نیز به جوشکاران صلا حیت دار برای کارهای تعمیری نیاز است .
با مطرح شدن نیاز های جدید کار بردهای تازه ای برای جوشکاری کشف می شود . و همزمان با توسعه اقتصادی فرصت های شغلی بیشتری نیز برای جوشکاران فراهم می شود.
تقریبا همه کار گاههای فلزی به گروه عملیاتی جوشکاری شامل همه جوشکاران کمک جوشکار – خال جوش- جوشکار مونتاژ و سایر تخصص ها ی جوشکاری نیاز است .
خال جوشکار کارگر جوشکاری نیمه ماهری است که قطعات را در جای خود قرار می دهد و خال جوش می زند . تا جوش کار ماهر آنها را جوش کاری کند .خال جوشکارها با مونتاژکارها همکاری می کنند .
در هنگام جوشکاری باید قطعات در جای مناسب خود قرار گیرند . جوش کار های مونتاژکار مسول نظارت بر کار خال جوشکار ها هستند و باید مراقبت کنند که خال ها طوری خال جوش زده شوند که در هنگام جوشکاری نهایی جابه جا نشوند .و مونتاژکار ها باید نقشه خوانی بدانند با آثار انقباض و انبساط آگاه باشند و بتوانند از ابزارهای مختلف استفاده کنند .
جوش کار ها و گروه پشتیبانی در همه جاههای صنعت جوش کاری فرصت اشتغال دارند .در فهرست زیر نام نام صنایع مختلفی آمده است که اقدام به استخدام جوشکار و سایر اعضای پشتیبانی می کنند :
صنایع هواپیمایی راهسازی
صنایع خودرو سازی (حمل و نقل) تعمیرات
صنایع پل سازی صنایع نظامی
صنایع ساختمان صنایع معدن کاری
صنایع فرفورژه صنایع نفت
صنایع ساخت ماشین های سنگین کشاورزی
هنر های تجسمی .
تحقیق جوشکاری قوس الکتریکی