فرمت: Word
تعداد صفحات : 57
تعداد رفرنس : 32
زبان : فارسی
مقدمه :
آنچه برای برنامهریزیهای کلان و حصول نتایج عالی دارای اهمیت فوق العاده است وجود شاخصهای معتبر و آمار صحیح میباشد که در طی یک تحقیقات صحیح با رعایت اصول و مبانی آن بدست میآید. در علوم پزشکی و دندانپزشکی نیز این موضوع بشدت ضروری است. داشتن شاخص و آمار در کلیه گرایشهای دندانپزشکی از جمله ارتودنسی که بعنوان قدیمیترین شاخه علم دندانپزشکی مطرح است، راه را برای برنامهریزی صحیح و حصول نتایج عالی تسهیل خواهد نمود.
-- اساساً ارائه خدمات در سطح جامعه باید با برنامهریزی و با توجه به منابع و اولویتها صورت پذیرد. در دندانپزشکی جامعهنگر نیز برنامهریزیها برای درمان جامعهنگر انجام میشود.
-- با داشتن برآوردی از نیاز جامعه به درمان میتوان وضعیت آینده را با وضعیت امروز مقایسه نمود و تأثیر کیفیت آموزش، روشها و امکانات جدیدتر را برای کاهش نیاز جامعه به درمان ارزیابی نمود و با انجام این مطالعه میزان نیاز به درمان دانشآموزان 16-14 ساله منطقه 19 آموزش و پرورش شهر تهران مشخص خواهد شد.
-- از موارد کاربرد دیگر این پژوهش میتوان ارزیابی نتایج درمان، مقایسه شاخصهای جدید، مقایسه نیاز یا احساس نیاز، تأثیر روانی مال اکلوژن با توجه به شدت آن، بررسی صحت انتخاب بیمار، مقایسه روشهای درمانی و درمانکنندگان را نام برد.
-- با انجام این پژوهش میتوان از این شاخص، در سطح وسیع در کشورمان برای دستیابی به اهداف فوق استفاده نمود.
-- انجام این تحقیق نیاز به زمان طولانی ندارد و امکانات خاص و پرهزینهای نمیخواهد. توانایی انجام این تحقیق از نظر تخصصی و پرسنلی، مالی و تجهیزاتی و مواد مصرفی در چهارچوب امکانات معاونت پژوهشی میباشد.
-- انجام این تحقیق آسان علمی و عملی بوده و نمونهها در دسترس هستند و انجام آن پس از دوره یا آموزش مناسبی امکانپذیر است. و خود محقق به همراه همکارانش قادر به انجام آن هستند. از آنجائیکه این شاخص در بعضی از نقاط جهان به پیشنهاد W.H.O اندازهگیری شده و در کشور ما هم دو طرح کوچکتر از آن انجام شده لذا در بررسی منابع اطلاعات، مشکل خاصی بچشم نمیخورد. بعلت شرایط خاص کشور ما، برای اولین بار این تحقیق در منطقه 19 آموزش و پرورش شهر تهران بعنوان بخشی از طرح کلی مرکز تحقیقات علوم دندانپزشکی در سطح تهران انجام و بدین ترتیب بنای تحقیقات بزرگتر و کاربردهای بیشتر این شاخص در ایران پایهریزی میگردد.
بیان مسئله :
یکی از مهترین مشکلاتی که رشته ارتودنسی همواره با آن مواجه است تعیین شاخص نیاز به انجام درمان ارتودنسی است .شاخص نیاز به درمان ارتودنسی در سراسر جهان کاربرد وسیعی داشته ودر اروپا وآمریکا از اعتبار روزافزونی برخوردار است اما متاسفانه در جامعه ما، نیاز به درمان ارتودنسی الگوی شناخته شده ای ندارد و برآورد دقیقی از نیاز به درمان درسطح جامعه در دسترس نیست،در حالی که اعلان نظر قطعی برای شروع درمان بر مبنای چنین شاخصهائی ممکن بوده وهمچنین بهبود وضعیت بهداشت وسلامت جامعه از طریق تحت پوشش بیمه قرارگرفتن خدمات ارتودنسی همچون سایر کشورهای پیشرفته دنیا وتقسیم نیروی درمانی و اولویت بندی درمان مستلزم کسب اطلاعاتی از وضعیت موجود است. توضیح آنکه گاهی اوقات در بین بیماران مراجعه کننده به مطب دندانپزشک و ارتودنتیست هم مواردی پیش می آید که بیمار و دندانپزشک نمی توانند در تصمیم گیری راجع به شروع درمان نظر قطعی دهند(4). در حالیکه بسیاری از مشکلات بالقوه ارتودنسی در صورت تشخیص در زمان مناسب با هزینه کمتر و درمانهای ساده تر قابل پیشگیری هستند و از آنجایی که عمده چنین درمانهایی توسط دندانپزشکان عمومی نیز قابل ارائه بوده و طیف وسیعی از جامعه ، امکان برخورداری از آن را خواهند یافت . از طرف دیگر هر چند هدف ما در کلینیک درمان تک تک افراد است ولی به عنوان عضوی از ارائه دهندگان خدمات بهداشتی ، درمانی، هدف نهایی ما بهبود شرایط موجود در کل جامعه وتحقق اهداف توسعه در کشور است. یکی از اهداف توسعه در جوامعی چون جامعه ما بهبود وضعیت بهداشتی از طریق پوشش بیمه ای برای خدمات بهداشتی است. ارتودنسی نیز می تواند چون سایر کشورهای پیشرفته دنیا تحت پوشش بیمه قرار گیرد.این مهم زمانی ممکن ومیسر می شود که اولویتها و نیازهای جامعه در چهارچوب مشخص و هماهنگ وبر طبق الگوهای شناخته شده ومورد قبول جامعه علمی، برای مراجع تصمیم گیرنده تبیین شود. در واقع لازم است معیارهایی ارائه شود تا حداقل تمام دندانپزشکان بتوانند نیاز درمان را به طور یکسان تعیین نموده وهمچنین نیاز جامعه به درمانهای ارتودنسی به صورت کمی تعیین شده تا مسئولین کشوری بتوانند با همکاری مراکز علمی نسبت به تعیین اولویتهای درمانی اقدام نمایند.
یکی از راه حلهایی که برای تعیین نیاز یا عدم نیاز بیمار به انجام درمان ارتودنسی ارائه شده ، استفاده از شاخصهای اکلوزالی است. در واقع جهت ارزیابی نیاز به درمان ، تعیین اسنانداردهای درمانی و ارزیابی نتایج کار توسط خود درمانگر، ایجاد شاخصی که کیفیت نتیجه درمان را به کمیت تبدیل کند لازم است. شاخصها جهت طبقهبندی ناهنجاریهای پزشکی و دندانی به وجود آمده اند تا در اپیدمیولوژی ، تحقیقات و طبقهبندی بیماران بر اساس نیاز ما را یاری دهند(13). مهمترین خصوصیاتی که شاخص های اکلوزال باید داشته باشند عبارتنداز: اعتبار؛ ( توانایی سنجش خصوصیت مورد نظر)، تکرارپذیری؛ (مشابه بودن مشاهدات توسط مشاهدهگرهای یکسان و یا متفاوت در زمان های مختلف) ، سادگی استفاده ، مقبولیت در میان شاغلین حرفه دندانپزشکی و پذیرش در بین آحادجامعه .
پایان نامه بررسی نیاز به درمان ارتودنسی در دانش آموزان