فرمت فایل : WORD (قابل ویرایش)
تعداد صفحات:85
فهرست مطالب:
مقدمه 1
مرفولوژی یا شکل قارچ 1
مشخصه معروف قارچ ها 2
تقسیم بندی قارچ 2
مسمومیت های ناشی از قارچ های سمی 4
تاریخچه قارچ صدفی 6
آشنایی با قارچ صدفی 6
مشکلاتی در زمینه پرورش قارچ صدفی 7
انواع قارچ های صدفی 8
سالن کشت و پرورش 12
ضدعفونی سالن کشت 14
مراحل کشت قارچ صدفی 16
7- بذر یا اسپاون 18
روشهای کشت 19
مرحله کاشت: 24
مرحله ی داشت 26
چند توصیه: 28
1-پژمردگی پین ها 28
2- عدم ورود قارچ از فاز رویشی به فاز زایشی 28
3-بلند شدن پایه ها و فنجانی شدن کلاهک 29
4-زردی لبه ها و پراکندگی گرد سفید بر روی بستر کشت 29
5-خشکی بستر 29
6-بلند شدن پایه ها 30
برداشت 30
بسته بندی و انبار داری 31
قارچ دکمه ایی 32
آشنایی با تاریخچه ی پرورش قارچ دکمه ایی 32
آشنایی با مفهوم سویه یا استرین 33
مواد مورد نیاز قارچ دکمه ایی: 33
تهیه بذر و شناسایی اصول تهیه بذر قارچ با استفاده از بذر غلات 34
تعریف کود کمپوست: 35
انواع کمپوست: 1- طبیعی 2- مصنوعی 35
فرمول دوم ایرانی تهیه کمپوست پیشنهاد جهاد دانشکده ی فنی مشهد: 37
روش طولانی مدت تهیه کمپوست 38
روش های کوتاه مدت تهیه کمپوست (Short method) 40
نکاتی در مورد تهیه کمپوست 42
ضدعفونی کردن کمپوست 45
نکاتی چند در مورد پاستوریزاسیون: 46
آشنایی با روشهای آماده سازی بستر 47
انواع مایه زنی و تعریف آن 50
آشنایی با خاک پوششی: 53
خصوصیات خاک پوششی: 53
ضد عفونی خاک پوششی در چند روش 54
خاک دهی بوسیله خاک پوششی 55
مناسبترین نوع خاک پوششی: 56
شناسایی اصول خاک پوششی 57
وارد کردن شوک برای تبدیل فاز رویش به زایش 57
مرحله ی برداشت: 58
شناسایی اصول برداشت محصول 59
بسته بندی محصول و طبقه بندی آن 59
درجه بندی قارچها 60
تبدیل و نگهداری قارچهای خوراکی 62
1-خشک کردن قارچهای خوراکی 62
2- منجمد کردن 66
3- کنسرو کردن: 66
4- قارچهای شور 67
5- قارچهای تخمیر شده 67
6- قارچ ترشی 68
7- قارچ بلنچ شده 68
بیماریهای قارچ خوراکی 69
آفات 69
بیماری ها 70
1-کپک زیتونی: 70
2- کپک سیاه (سیاه شدگی کمپوست): 70
3- بیماری فوزاریم 71
4- مومی شدن 71
5- بلاچ باکتریایی یا بیماری باکتریایی 71
6- تیغه های اشک ریز 72
7- کپک سبز 72
دیگر بیماریهای قارچهای خوراکی 72
1-بیماری ورتیسلیوم (پوسیدگی خشک) 72
2- بیماری دنبلان کاذب 75
3- بیماری تار عنکبوتی 76
4- قارچهای هرز کلاهدار 77
5- بیماری بلاچ تند 78
6- بیماری حفره دار شدن کلاهک 78
بیماری های ویروسی 78
نکات از قلم افتاده 80
منابع 84
مقدمه
قارچ چیست؟ قارچ جانداری است که جزء گیاهان و حیوانات نیست بلکه جزء دیسه داران است. قدمتش از گیاهان و جانوران بیشتر است. چون کلروفیل ندارد نمی تواند مانند گیاهان سبز عمل فتوسنتز را انجام دهد و از کربن هوا استفاده می نماید. به همین دلیل قارچ ها مجبورند برای رشد و حیات از کربن آماده شده توسط گیاهان سبز اسفتاده کنند.
منابع کربن مورد اسفتاده قارچ کاه و کلش و کود حیوانی است چون فتوسنتز انجام نمی دهد پس به نور نیازی ندارد و در تاریکی رشد می کند.
مرفولوژی یا شکل قارچ
1- ریسه 2- پایه 3 - لامل 4- کلاهک
قارچ بجای ریشه ریسه دارد که به آن ها هیف می گویند. که بعد از اینکه ریسه ها از بستر قارچ بیرون بیایند به آنها میسلیوم می گویند.
لامل به تیغه های زیر کلاهک که معمولا تیره رنگ هستند گفته می شود که به مجموعه لاملها گیل می گویند.
کلاهک قارچها هم بسته به نوع و گونه قارچ اشکال مختلف دارند.
مشخصه معروف قارچ ها
- دارای کمپوست یا بستر
- بو و مزه ی خوب
- دارای مواد معدنی و آنزیم (لیستین کاهنده قند و کلسترل)
- آهن و سدیم (فشار خون را پائین می آورد)
- بیش از سبزیجات پروتئین دارند بجز کلم بروکلی
قارچ به دلیل طعم و بوی خاص غذای ثروتمندان مصر بوده و در آفریقا به علت کمبود گوشت قارچ می خورند و در کشورهایی مثل آلمان ، فرانسه و سوئیس هم تولید کننده و هم مصرف کننده های خوبی هستند و در کشور ما نیز جایگاه خود را در سبد غذایی پیدا کرده است.
تقسیم بندی قارچ
قارچ به سه گروه تقسیم می شود.
- قارچ های خوراکی
- قارچ های سمی
- قارچ های داروئی
که این طبقه بندی بدون در نظر گرفتن رابطه علمی و گونه های مختلف قارچ ها دسته بندی شده است وتنها بر اساس ارزش مصرفی آن است.
- قارچ خوراکی : از مهمترین قارچهای خوراکی می توان قارچ دکمه ای و انواع صدفی - والواریا (چینی) ، مورالها، قارچ مرغوب چوب یا رقص پروانه ای، کوپرینوس یا مرد پشمالو، گوش چوب و قارچ خوراکی شی تاکه یا قارچ جنگل و .......... می توان اشاره کرد که این قارچ ها را می توان در محیط مصنوعی پرورش داد و جزء قارچهای زراعی باشند. تعدادی از قارچها نیز غیر زراعی بوده که به صورت وحشی در مراتع و مزارع دیده می شوند.
- قارچ های دارویی: استفاده از قارچ ها بعنوان دارو از زمانهای دور مرسوم بوده بطوری که آزتکها از قارچ بعنوان مواد توهم زا در فالگیری استفاده می کردند. یکی از مهمترین آنتی بیوتیکها که در مبارزه با بیماری های عفونی کاربرد دارد پنی سیلین می باشد. رتین یکی از ترکیبات ضد سرطانی است که وجود آن در قارچ خوراکی campestris گزارش شده است و دیگر نیتروفرون که از عصاره آن استفاده می کنند.
- قارچ سمی : از گذشته های دور قارچ ها به خصوص انواع وحشی سمی آن موجب ترس و وحشت مردم می شوند و راجع به سمی بودن قارچ ها افسانه و داستانهای زیادی نقل شده است.
قارچ های سمی به دو شاخه مرکب ( comrinus) و مورالها (Morchella) تقسیم می شوند که برخی از قارچ ها اگر همراه با الکل مصرف شوند سمی و کشنده اند ولی مصرف آنها به تنهایی هیچ اثر سوئی ندارند.
مسمومیت های ناشی از قارچ های سمی
- قارچ هایی که بر روی سیستم عصبی اثر می گذارند: قارچهایی هستند که حساسیت به الکل ایجاد می کنند که سیستم عصبی را به هم می زنند، توهم زا و روان گردان هستند و کار مواد مخدر را انجام می دهند. به طوریکه قارچهای مخدر از جمله قارچ هایی هستند که شخص با مصرف آن صداها و مناظری که وجود ندارد حس می کند و دچار اوهام می گردد که آمانیت قرمز یا زرد یکی از قارچهای مخدر است که باعث مرگ نمی شود ولی مسمومیت شدید دارد. آمانیت ها، فالاتوکسین و آماتوکسین (زرد و قرمز) را تولید می کنند که از مهمترین آنها آمانیتاموسکاریکا است.
مقاله قارچ