لینک دانلود و خرید پایین توضیحات
فرمت فایل word و قابل ویرایش و پرینت
تعداد صفحات: 8
نگاهی به قابلیتهای فنی و محتوایی جامع فقه اهل البیت
کتابخانه تخصصی فقه
به اهتمام: علی نعیم الدین خانی
اشاره
علم فقه در میان علوم اسلامى، از جایگاه و مقام والایى برخوردار است. این علم آسمانى، تداوم و رشد و بالندگى خود را مدیون فکر، اندیشه و تألیفات ارزنده عالمان فرزانه مىداند. عالمان دینى از دیر باز تا کنون سعى کردهاند طالبان سعادت را به راه بندگى خداوند رهنمون شوند. فقیهان و شاگردان مکتب اهل بیت علیهم السلام با تمام وجود در طول تاریخ با آموزههاى دینى به پاسدارى و صیانت از مکتب حیاتبخش اسلام همت گماردند و با کجروىها و انحرافات مقابله نمودند که گوشهاى از کوششهاى فکرى و علمى آنان در کتابها و آثارشان تجلى یافته است.
بر یکایک امت اسلامى فرض است که زحمات آن بزرگواران را ارج نهاده و با زنده نگهداشتن یاد و نام فقیهان و احیاى میراث گرانسنگ آنان، از فراموشی و نابودى آثارشان جلوگیرى کنند.
مرکز تحقیقات کامپیوترى علوم اسلامى با رسالتى که بر دوش دارد، اقدام به جمعآورى و احیاى آثار فقیهان نامدار کرده است تا راه را براى پویندگان اجتهاد آسان سازد و بتوانند خوشهچین فقه اهل بیت علیهم السلام باشند. با توجه به گستردگى آثار اندیشمندان در فقه، آنچه را براى یک محقق و فقیه از منابع و مصادر و کتب فقهى در استنباط احکام نورانى اسلام مورد نیاز است، با ویژگىهاى نوین و با ابزار و فناورى جدید در نرمافزار «جامع فقه اهل البیت علیهم السلام» که در واقع، کتابخانه تخصصى فقه به شمار میرود، گردآورى شده و به جامعه پژوهشى تقدیم گردیده است.
نگارنده در این نوشتار میکوشد بهاختصار محتوای علمی و امکانات فنی این کتابخانه تخصصی فقه را بیان نماید که امید است مورد استفاده علاقهمندان به مباحث فقهی قرار گیرد. گفتنی است که این مقاله در واقع نوعی تلخیص و بازنویسی مطالب قسمت «درباره برنامه» و «راهنمای چند رسانهای» نرمافزار جامع فقه اهل البیت علیهم السلام است و نگارنده در تنظیم این مقاله، از مطالب این دو بخش بیشترین استفاده را برده است.
پیشینه تولید نرمافزار جامع فقه
در سال 1382 مدیر عامل مرکز، جناب حجت الاسلام آقاى دکتر حمید شهریارى، طى حکمى جناب حجت الاسلام آقاى علىرضا رحیمىثابت را به عنوان مدیر پروژه کتابخانه تخصصى فقه منصوب کردند.
مدیر پروژه براى به دست آوردن کتابهاى فقهى از همه کتابخانههاى تخصصى فقهى قم و بیوت بعضى از مراجع تقلید بهره برد و از نمایشگاههاى بین المللى کتاب تا کتابخانههاى شخصى برخى از فضلا و از کتابهایى که خاص معرفى کتب فقهى نگاشته شده بودند، استفاده نمود و از مشورت با دهها نفر از اساتید و بزرگان و اندیشمندان حوزه علمیه قم و محققان مرکز در ارائه هر چه بهتر این برنامه دریغ نکرد.
در سال 1385 نرمافزار «جامع فقه اهل البیت علیهم السلام» در حد کتابخانه عمومى با 720 عنوان کتاب در 1783 جلد از 283 مؤلف تولید و توزیع گردید و پس از چندى با کمى ارتقای فنى، به عنوان نسخه 2/1 به جامعه تحقیقاتى عرضه شد.
اکنون نرم افزار «جامع فقه اهل البیت علیهم السلام ـ کتابخانه تخصصى فقه» به عنوان نسخه 2، شامل 1248 عنوان کتاب، در بیش از 3000 جلد از 410 مؤلف، با قابلیتهاى فراوان علمى، پژوهشى و فنى به مراکز علمى، فقهى و دانشمندان و فقیهان تقدیم گردیده است.
درمدت 6 سال، پژوهشگران بسیاری از بخشهاى مختلف این مرکز پرثمر و مهندسانى از بخش نرمافزار در به ثمر رسیدن این پروژه عظیم، مستقیم و غیر مستقیم سهیم بودند که امید است عمل خالصانه این عزیزان مقبول درگاه الهی واقع شود.
بخشهای اصلی برنامه
1. کتاب ها
در این قسمت فهرست کامل کتب برنامه ارائه شده که به دو صورت درختی و گزینشی قابل دستیابی است. در حالت نخست، فهرست درختی کتب در اختیار محقق قرار میگیرد. این فهرست در ابتدا نام کتب را دربر دارد که میتوان به عناوین زیرمجموعه آن هم دسترسی داشت.
در صورت انتخاب فهرست گزینشی، بیش از یک میلیون فهرست به صورت یک سطحی در اختیار کاربر قرار میگیرد. به کمک خط ورود این فهرست و نیز علائم عمومی، میتوان فهرستی از عناوین دلخواه را تنظیم کرد. این قابلیت به محقق امکان میدهد که به صورت موضوعی در فهرست کتب برنامه به تحقیق بپردازد.
در هر دو فهرست درختی و گزینشی، قابلیت دسترسی به متن کامل کتب نیز عرضه شده است.
2. جستجو
با انتخاب این گزینه، امکاناتی متنوعی برای جستجوی الفاظ و عبارات در متن و فهرست در دسترس خواهد بود. امکان «دامنه» به پژوهشگر امکان میدهد که حوزه تحقیق فقهی خود را به گستره دلخواه محدود نماید.
در بخش جستجو، میتوانید به جستجو در احادیث، مقدمهها، بابها، متنها، شعرها و پاورقیهای کتب برنامه بپردازید و زودتر به پاسخ مورد نظرتان برسید.
3. قرآن
از جمله قابلیتهای ویژه در جامع فقه اهل بیت، جستجو در ریشه و مشتقات الفاظ و کلمات قرآن کریم است. واحد جستجو در این قسمت، یک آیه است.
این قسمت مشتمل بر فهرست ریشههای کلمات قرآن است که با انتخاب هر ریشه، تمامی مشتقات آن ریشه در متن آیات قابل مشاهده خواهد بود. در این فهرست، برای ضمایر و حروف نیز ریشه مجازی در نظر گرفته شده است. از قابلیتهای قابل توجه در این بخش، امکان ترکیب دو یا چند ریشه و سپس جستجو در متن آیات است؛ مثلاً وقتی محقق بخواهد آیاتی را بیابد که در آنها ریشه «صبر» و «أمن» وجود دارد، باید از این قابلیت بهره ببرد.
4. آیات
در اینجا دو بخش آیات الاحکام و آیات در کتب قابل دسترسی است. در برگه نخست، آیاتی که مربوط به احکام فقهی است، در ذیل ابواب فقهی نمایش داده میشود. در برگه دوم نیز آیات به همراه تعداد تکرار آنها در کتب فعال نمایش داده خواهد شد.
5. ارتباط
بخش «ارتباط»، متون با شروح، حواشی و ترجمهها مرتبط ساخته و در واقع، امکان ارتباط بین 58 کتاب و 326 شرح، حاشیه یا ترجمه آنها (در مجموع، 1527 جلد) به همراه قابلیتهای متعدد تحقیقاتی را فراهم نموده است.
6. ابواب
تحقیق درمورد نگاهی به قابلیتهای فنی و محتوایی جامع فقه اهل البیت