لینک دانلود و خرید پایین توضیحات
فرمت فایل word و قابل ویرایش و پرینت
تعداد صفحات: 24
مقدمه :
مکتب رفتارگرایی را می توان علمی ترین مکتب روانشناسی به حساب آورد . از لحاظ تاریخچه می توان به نقش ایوان پاولف فیزیولوژیک بزرگ روسی و جان واتسون روان شناس برجسته ی آمریکایی اشاره کرد . از اندیشمندان دیگری که در بنیان گذاری این مکتب نوین نقش داشتند می توان به بکتریف ، کلارک هان ، ادوارد تولمن واسکینر اشاره کرد . ( رفتار درمانی ، دکتر جمشید احمیدی ، 1365 ) .
مقدمات رفتار درمانی :
همانطوریکه اشاره کردیم ، رفتارگرایان ، از بیماریهای روانی وعلایم آنها به عنوان فریاند یک سلسله یادگیریها ، عادات ناقص ، ناکافی ونامناسب با محرکها محیط یاد می کنند و معتقدند که اگر با آنها به طور اصولی و علمی برخورد شود ، قابل تغییر ودر درمان هستند . برای رسیدن به این هدف ، درمانگر در وهله اول باید مشکلات کنونی بیمار ، یا در حقیقت رفتار های قابل مشاهده او را بدرستی توصیف ومشخص کند و سپس رابطه آنها را با شرایط ومحرکهای ایجاد کننده آنها در محیط ، روشن سازد . برای این منظور ، روان شناس باید به جمع آوری اطلاعات دقیقی بپردازد که این ارتباط را روشن می کند .
یکی از روشهای بسیار موثر گردآوری اطلاعات ، مصاحبه روانی با بیمار است . در این روشن ، به هیچ وجه سبب شناسی بیماری مورد نظر نیست ، بلکه عوامل بروز دهنده سندرم های بیماری اهمیت دارند .در رفتار درمانی ، درمانگر تلاش می کند تا رفتارهای آشکار و قابل مشاهده بیمار را تغییر دهد . در این روش ، فرایندهای پویا و عوامل ناخودآگاه و زیربنایی شخصیت بررسی نمی شود .
در واقع ، هدف ، بازسازی ودگرگونی شخصیت فرد نیست ، بلکه تکیه بر شناخت جنبه های مرضی رفتار و تغییر آنها بر اساس روشهای عینی ، شناخته شده و علمی است( سعید شاملو ) .
رفتار فرد نتیجه وحاصل 4 عامل می باشد :
خصایص ارثی و سرشت ، یادگیری قبلی ، حالت فیزیولوژیکی کنونی فرد ، و شرایط محیطی حاکمبر او .
رفتار درمانگرد از موارد ذکر شده فقط می تواند روی دو عامل کار تأثیر بگذارد :
نخست : حالت فیزیولوژیکی فرد .
دوم : شرایط محیطی حاکم بر او .
از آنجا که حالت فیزیولوژیکی به نوبه ی خود از طریق دگرگونی شرایط محیطی قابل تغییر است بنابراین می بایستی شرایط محیطی مورد کمال توجه قرار گیرد .
این تأکید روی شرایط حاضر صرفه نظر از اینکه مسئله ی مورد نظر از نوع فزون رفتاری یا از انواع کاست – رفتاری باشد یکی از مشخصات ویژه ی رفتار درمانی است .( رفتار درمانی ، دکتر جمشیدی احمدی ، 1365 )
تاریخچه رفتار درمانی :
رفتار درمانی را از نظر تاریخچه ی تکامل آن می توان متأثر از چند گرایش نسبتاٌ متمایز دانست .
گرایش اول : تحقیقات جوزف وولپی و آرنولدلازاروس در آفریقای جنوبی در دهه ی 1950 و کار تجربی و بالینی ام . بی . شاپپر وواچ . جی آیزنگ در بیمارستان مادزلی لندن نمایانگر آن است ، بر نظریه ی یادگیری هال و شرطی کردن پا ولف تأکید میکند در این روند عمدتاٌ بر اضطراب روان رنجوری تأکید می شود .
گرایش دوم : در سیر تکاملی رفتار درمانی ظاهراٌ بیشتر آمریکایی است .
و بر پیامدهای مرتبط بر رفتار تأکید می کند . ظاهراٌ این جهت گیری شرطی عامل با گزارش منتشر شده ای از او . آر . لیندزلی و بی اف اسکینر شروع شده است که در بیمارستان ایالتی ماساچوست با بیماران روانی کار می کردد .(لیندزلی و اسکینر 1954 )
گرایش سوم : در سیر تکامل ، رفتار درمانی را می توان در تحقیقات اولیه ی جولین راتر ( 1954 ) وتحقیقات بعدی پری لاندن ( 1964 ) و در تحقیقات گلداستاین ، هلدوسکرست ( 1966 ) و همچنین در دست آورده ای با اهمیت آلبرت بندرو(1969 ) مشاهده کرد . ( رفتار درمانی بالینی ، دیویسون و گلدفریر ، ترجمه ی احمد احمدی علوان آبادی ، 1371 ) .
اصول رفتار درمانی :
اصول یادگیری که درمانگران رفتاری از آنها برای روانکاوی ( تجزیه وتحلیل) و تغییر اختلالات رفتاری استفاده می نمایند زیر سر عنوان شرطی کردن پاسخی و شرطی کردن عملی و یادگیری مشاهده ای قابل بحث می باشد .
1- شرطی کردن پاسخی :
شرطی کردن پاسخی که به یادگیری پاولفی با شرطی کردن کلاسیک مشهور است عبارت است از
رفتار درمانی