لینک پرداخت و دانلود *پایین مطلب*
فرمت فایل:Word (قابل ویرایش و آماده پرینت)
تعداددصفحه:10
مقدمه
مطمئنا با نام ویتامین D آشنایی دارید و از بیماری راشیتیسم یا نرمی استخوان نیز مطالبی شنیدهاید و یا شاید تاکنون کودکان یا افراد بزرگسالی را دیدهاید که پاهای هلالی شکل دارند، دلیل آن چیست؟ آیا هلالی شدن پای افراد به سمت خارج یا داخل یک مسئله ژنتیکی است یا یک کمبود تغذیهای؟ ویتامین D از ویتامینهای محلول در چربی است و از راههای مختلفی به بدن میرسد. اصلیترین راه تأمین ویتامین D برخورد نور ماورای بنفش آفتاب و تغییرات پیش سازهای زیر پوستی است. این ویتامین از راه مواد غذایی حیوانی نیز تامین میشود. در گیاهان نیز پیش سازهای تولید کننده ویتامین D موجود است .
ساختمان ویتامین D
ساختمان شیمیایی
ویتامینهای D یک گروه الکلهای حلقوی مشتق از استرولها هستند که دارای خاصیت ضد بیماری راشیتیسم میباشند. استرولها الکلهای حلقوی مشتق از کربور حلقوی سیر شده و 17 کربن دار به نام سیکلو پنتانو پرهیدو فنانترن میباشند. ازاستخلاف کربنهای 13 و 10 این ترکیب توسط دو ریشه متیل هسته 19کربندار تولید میشود. کلسترول که یک استرول جانوری است از هسته فوق مشتق میشود. ارگواسترول که در گیاهان و نیز در زنگ چاودار وجود دارد دارای فرمول شیمیایی شبیه کلسترول است.
انواع ویتامین D
- ویتامین D2 یا کلسیفرول که از استرولهای گیاهی مانند ارگو استرول و در اثر پرتو فرابنفش حاصل میگردد.
- ویتامین D3 یا کلیکلسیفرول که از 7 دهیدروکلسترول مشتق میشود و به همین جهت آن را ویتامین D طبیعی مینامند.
- ویتامین D1 که اولین ترکیبی است که به صورت متبلور تهیه و به این نام نامیده شد و مخلوطی از کلسیفرول و سایر ایزومرهای ویتامین D است.
نقش بیوشیمیایی ویتامین D
ویتامین D موجب افزایش جذب کلسیم و فسفر در رودهها میشود. در هنگامی که کمبود ویتامین D ایجاد شده باشد تجویز ویتامین D باعث کاهش مقدار دفع کلسیم و فسفر از طریق مدفوع و به میزان کمتری سبب افزایش دفع ادراری این عناصر میگردد. نتیجه این عمل افزایش جذب و ذخیره کلسیم و فسفر در بدن است. یکی از نقشهای ویتامین D نقشی است که در بیوسنتز خاصی به عهده دارد. دریافت ویتامین D و کلسیم موجب افزایش قدرت و هماهنگی عضلات ، در افراد بالای 65 سال میشود . ضعف عضلات در بسیاری از سالمندان موجب عدم توانایی در راه رفتن میشود. دلیل عمده ناتوانی عضلات سطح پایین ویتامینD است.
فقدان ویتامین D موجب پیدایش اختلالاتی در عمل استخوان سازی میشود. در انتهای استخوانها سلولها غضروفی باقی میمانند و مویرگها و سلولهای استئوبلاست پیشرفت نمیکنند. و به این ترتیب بافت غضروفی رشد نموده و حجیم میگردد بدون آنکه عمل کلسیفیکاسیون انجام گرفته و استخوان تشکیل شود. با پیشرفت بیماری استقامت و سختی استخوانها کم و تغییر شکل و خمیدگی آنها بخصوص در استخوانهای طویل پدیدار میشود. این بیماری در کودکان راشیتیسم و در بزرگسالان استئومالاسی نامیده میشود.
عوارض کمبود ویتامین D
مقاله درباره ویتامین d راشیتیسم و ایدز