فرمت فایل :word (لینک دانلود پایین صفحه) تعداد صفحات 57 صفحه
پیشگفتار
در این گزارش اشارهای گذرا به وضعیت فعلی جمعیت و آب استان قم شده و سپس به بخش کشاورزی، محصولات زراعی و باغی آن پرداخته شده است و در ادامه راه حلهایی را برای برون رفت از وضعیت شکننده فعلی بحران آب ارائه شده است.
علت اصلی این بحران به وجود آمده همان است که در کل کشور وجود دارد و آن رشد بی رویه جمعیت کشور طی چند دهه اخیر بدون لحاظ کردن منابع آبی محدود بوده است. علت دیگر آن مصرف لجام گسیخته مواد غذایی بویژه میوه و سبزیجات در کشور است که مصرف سرانه آن پنج برابر متوسط جهانی است و در نهایت عدم مدیریت قوی و نظاممند و نبودن یک نظام حقوقی و قانونی قدرتمند برای استفاده از منابع آبی بوده است و این امر دست یازیدن به منابع آبهای زیرزمینی را برای همگان آسان نموده است و برآیند این عوامل سهگانه فاجعهای را بوجود آورده است که هنوز آثار ملموس آن بخوبی در کشور ظاهر نشده است.
غمگنانه باید گفت اگر روند کنونی بهرهبرداری بیرویه و بدون حساب و کتاب منابع محدود آبی کشور از جمله قم ادامه یابد، فاجعه بزرگ انسانی رخ خواهد داد و ملتی را از تشنگی به کام مرگ خواهد فرستاد. اگر امروز مسئولان کشور تصمیمات جدی نگیرند و مدیریتی قوی را بر استفاده از منابع آبی کشور اعمال نکنند نسلهای آینده، آن هنگام که له له تشنگی میزنند، بر بی تدبیری ما لعنت خواهند فرستاد.
امید است این گزارش، توجه جدی مسئولان استان قم را جلب و برنامهریزی منسجم، مدون، سیستماتیک، جامع و دراز مدت را به دنبال داشته باشد و در این رهگذر، قدم اندک ما در این راه مقبول درگاه حق افتد.
1- 1 مقدمه
مطالعات مربوط به تاریخ کشاورزی در جهان نشان میدهد که بشر از حدود 15 هزار سال قبل کشاورزی را در کنار نهرها و رودهای دائمی در بعضی از نقاط جهان شروع نموده است و سپس دانش کشاورزی و بویژه روش دستیابی به روش انتقال و تامین منابع آبی او را قادر ساخته در فواصلی دورتر از رودخانههای دائمی نیز به کشت و زرع بپردازد. البته برای چرایی گرایش انسان به کشاورزی، تئوریهای گوناگونی ارائه شده است که قویترین آن نظر «ازدحام جمعیتی» است. بدین معنی که منابع طبیعی برای تامین غذای انسان وجود داشته ولی با افزایش جمعیت بشر از یک حدی، منابع موجود کافی نبوده و بنابراین بشر برای جبران کمبود غذای خود به کشاورزی و اهلی سازی شماری از گیاهان و جانوران روی آورده است. بدین سان شکل گیری کشاورزی و سکنی گزینی بشر سرآغاز شکلگیری فرهنگها و تمدن بشری بود. البته همانطور که در تاریخ مستتر است پس از شکلگیری کشاورزی تمدنهای گوناگونی در زمان و مکانهای مختلف سربرآوردند، به رشد و بالندگی و بلوغ رسیدند و نهایت دچار پیری و مرگ شدند. در باب فروپاشی تمدنهای بزرگ نیز متخصصان فلسفه تاریخ و جامعه شناسی نظریات گوناگونی ارائه نمودهاند که با دستیابی بشر به تکنولوژیهای جدید این مطالعات نیز دقیقتر شده است. آنچه که امروزه مشخص شده دو تمدن بزرگ مصری و بین النهرین در اثر کمبود منابع از بین رفتهاند اولی با خشک شدن رودخانه نیل بدلیل تغییر اقلیم و دومی به دلیل شور شدن اراضی در اثر کیفیت بد آب آبیاری . حتی در مورد از بین رفتن تمدن رومی نظریهای قوی ارائه شده است که از بین رفتن آن را به کیفیت آب شرب نسبت میدهند هر چند در این زمینه تحقیقات بیشتری را میطلبد.
مطالعات تاریخی و بویژه باستانشناسی همانطور که یکی از باستانشناسان بنام «پروفسور هل» که کارهای باستان شناسی در غرب ایران بویژه تپه علیکش انجام داده است، اظهار میدارد: مطالعات باستانشناسی امکان دارد راه حلی برای مشکلات امروزی ما ارائه ندهد اما یک پیام مشخص دارد و آن اینکه «هیچ چیز روی این کره خاکی ثابت باقی نمیماند» و البته این موضوع حامل پیامی است مهم به ما و همت سیاستگذاران و دولتمردان.
در ضرب المثلهای فارسی نیز داریم که «هرجا آب هست، آبادی هست» و این بدان معناست که «هرجا آب نیست، آبادی نیز نخواهد بود» و «هر زمان که آب نباشد، آبادی نیز نخواهد بود» و این همان موضوعی است که متاسفانه ما طی سی چهل سال گذشته از آن به شدت غفلت نمودهایم. ضرب المثل دیگری نیز میگوید «عقل مردم به چشمشان است» که حاکی از سطحی نگری جوامع انسانی است. طی میلیون ها سال قطره قطره آب باران به زمین نفوذ نموده و با گذشت زمانی طولانی، منابع آبی زیرزمینی تشکیل شده است. همان منابعی که ما طی چند سال گذشته، تقریباً تمامی آن را به مصرف رساندهایم و حال که به قول معروف کفگیر به ته دیگ خورده است، داد همگان در آمده است. نوش دارو بعد از مرگ سهراب!
تحقیق درباره بررسی نگاهی به بحران آب در استان قم با تاکید بر بخش کشاورزی