لینک دانلود و خرید پایین توضیحات
فرمت فایل word و قابل ویرایش و پرینت
تعداد صفحات: 9
تعریف بازار ارز
بازار ارز به بازاری گفته می شود که معاملات آن برای تاثیرگذاری بر انتقال پول یک کشور به کشور دیگر انجام می گیرد.
این بازار محل مشخصی ندارد و بازاری است بین المللی که معاملات آن از طریق وسایل ارتباطی راه دور مثل تلفن و تلکس صورت می پذیرد.
در اصل، نیاز به تسویه حساب با طرف های تجاری خارجی بود که برات خارجی را به عنوان عامل کارسازی حساب ها رواج داد و موجب شد تا همه بانک ها و دیگر موسسات مالی بین المللی آن را بپذیرند. در ابتدا معاملات روی برات ها از طریق تنزیل آنها انجام می شد و چنین بود که بازار ارز پدید آمد و میزان این برات عامل تشخیص فعالیت های بین المللی شد. در دوران کنونی این بازار گسترش فراوان یافته است و تحت تسلط سازمان های مالی قرار دارد که از راه خرید و فروش ارز منافع حاصل از تفاوت میان نرخ ارز و نرخ بهره در مراکز مالی مختلف را به خود اختصاص می دهند.
بازار ارز در ایران
در ایران در پی ازدیاد سریع درآمد ارزی ناشی از افزایش قیمت نفت در سال 1973، بانک مرکزی ایران در دی ماه سال 1353 اقدام به تاسیس یک بازار ارز غیربازرگانی کرد تا از این راه محدودیت های ارزی موجود بر سر راه ایجاد یک بازار بین المللی پول و سرمایه در کشور را از میان بردارد.
در ابتدا منبع تغذیه کننده این بازار ارزهای حاصل از صدور کالاهای غیر نفتی بود، لیکن چون این منبع جوابگوی تقاضا برای ارز نبود، لذا بانک مرکزی سیاست فروش ارز به بانک ها برای مصارف غیر بازرگانی را در پیش گرفت. با توجه به تلاطم و بی ثباتی اقتصادی و سیاسی در اواخر برنامه عمرانی پنجم ( 57-1352)، بازار مزبور عملاً به صورت مجرای اصلی خروج ارز از ایران درآمد، به طوری که در خلال عمر حدوداً پنج ساله بازار، بخش اعظم هفت میلیارد دلار فروخته شده به آن از کشور خارج شد. این مجرای اصلی فرار سرمایه سرانجام در آبان سال 1357 بسته شد.
بررسی روند نرخ موثر واقعی ارز در سالهای83- 1378 حاکی از کاهش این نرخ و تقویت قدرت خرید موزون ریال در مقابل اسعار مرجع دارد.
نشریه برنامه به بررسی بازار ارز کشور در فاصله سالهای 85- 1379 پرداخته است. در بخشی از این تحلیل با اشاره به نرخ موثر واقعی ارزآمده است: نرخ موثر اسمی ارز بر اساس میانگین موزون ارزش برابری ریال در مقابل اسعار مختلف (دلار، یورو، ین و لیره) محاسبه میشود. اوزان اسعار نیز بر اساس سهم آنها در تجارت خارجی ایران محاسبه شده است.
این نرخ پس از ضرب شدن در نسبت شاخص قیمت موزون چهار کشور مرجع به شاخص هزینه زندگی ایران، نرخ موثر واقعی ارز را ارایه میکند.
بر اساس این تحلیل، تقویت قدرت خرید، میل نهایی به واردات را افزایش داده و تراز تجاری غیرنفتی کشور را با کسری روبهرو کرده است. وجود نرخهای تورم به طور نسبی بالاتر در اقتصاد ایران در کنار تقویت قدرت خرید بینالمللی ریال حاکی از افزایش مداخله دولت در بازار ارز بوده که تاثیرپذیری تراز تجاری و روند تجارت خارجی اقتصاد ایران را نسبت به نوسانهای درآمدهای نفتی افزایش داده است.
عرضه و تقاضای ارز در ایران
بر اساس بررسیهای کارشناسی، عرضه ارز در ایران ناشی از صادرات نفتی و غیرنفتی و ورود سرمایه خارجی به کشور است. تقاضای ارز نیز برای تامین ارز مورد نیاز به منظور واردات کالاها و خدمات از خارج، انجام سرمایهگذاری در خارج و اعطای وام به خارج صورت میگیرد.
بر اساس بررسیها، صادرات نفت و گاز 46/72 درصد صادرات را تشکیل میدهد و صادرات کالاهای غیرنفتی و خدمات به ترتیب با 96/15 و 58/11 درصد در رتبههای بعدی قرار دارند و به این ترتیب بخش عمده عرضه ارز حاصل صادرات نفت و گاز و وابسته به قیمتهای جهانی نفت و گاز است. این وابستگی موجب آسیبپذیری اقتصاد کشور از نوسانها و تکانههای خارجی میشود بنابراین برای کاهش اثرهای زیانبار عوامل بیرونی یادشده، توجه بیشتر به صادرات غیرنفتی ضروری به نظر میرسد.
نتایج نهایی این تحقیق حاکی از افزایش مازاد عرضه ارز در سالهای اخیر است. موثرترین عامل در ایجاد این مازاد، سهم زیاد صادرات نفت و
تعریف بازار ارز