•
•1- چشیدن غذا پرز های زبان
•2- تغییرات فیزیکی دندان
•تکه تکه وخرد و له کردن غذا
•3- تغییرات شیمیایی
•سه جفت غده ی بزاق ،زیر زبانی ،بنا گوشی وتحت فکی وجود دارد که بزاق را به درون دهان می ریزند 99درصد بزاق آب و 1درصد آن را آنزیم ها تشکیل می دهند. مثلا پتیالین که یک نوع آمیلاز است نشاسته را به قند تبدیل می کند.
•
•
•شکسته شدن مواد غذایی و تبدیل آنها به مولکولهای قابل استفاده برای سلول های بدن را گوارش می گویند.
مراحل گوارش :
1- در یافت غذا
2-حرکت در طول لوله گوارش
-هضم یا شکسته شدن
-جذب مواد غذایی
-دفع مواد غذایی
•دیواره معده ازسه لایه خارجی، میانی و داخلی تشکیل شده است.لایه خارجی صفاق نامیده می شود. لایه میانی که از عضلات صاف تشکیل شده است دارای عضلات طولی ،حلقوی و مورب است این عضلات هضم مکانیکی را انجام می دهند وغذا را به روده منتقل می کنند.لایه درونی معده که چین خوردگی های زیادی دارد دارای سلول های ترشع کننده اسید و آنزیم است.
موادی که از روده باریک جذب خون می شوند از طریق سیاهرگ باب به کبد می روند. هرآنچه از روده باریک وارد خون می شود به وسیله کبد کنترل می شود.
مثلاً اگر مقدار قند ورودی به خون زیاد باشد کبد آن را به گلیکوژن تبدیل و ذخیره می کند و در موقع گرسنگی دوباره آن را به قند تبدیل می کند و به خون باز می گرداند.
اگر مقدار قند خون باز هم زیادتر باشد کبد آن را به لیپید تبدیل می کند و لیپید حاصل را در نقاط مختلف بدن مثل اطراف کلیه ها و ، پهلوها ذخیره می کند.
لوزالمعده یا پانکراس
•در پشت معده قرار دارد
•ترشحات خوذ را به دوازدهه می ریزد
•سلولهای آن:
•تنظیم کننده خون
•ترشح کننده شیره لوزالمعده
•
دانلود پاورپوینت گوارش فصل11- 29 اسلاید