چکیده:
جریان تحولات اجتماعی به سوی جامعه مدنی با تاسیس سازمانهای دولتی همراه بوده است. جوامع امروزی زمانی به توسعه دست مییابند که همه افراد در اداره امور مشارکت داشته و روابط فیمابین محکمی بین آنها برقرار باشد. نظریهپردازان توسعه بر این باورند که سازمانهای دولتی میتوانند با توانمندسازی و واردکردن کارکنان در پروسه تصمیمگیری، مشارکت و همچنین گسترش و بهبود روابط رسمی و غیررسمی بین کارکنان، تعهد آنان را در قبال جامعه و سازمان افزایش دهند. در پژوهش انجام شده به بررسی تاثیر روابطاجتماعی که از آن به عنوان سرمایهاجتماعی نام برده میشود، بر تعهدسازمانی کارکنان پرداخته شده است. مهمترین عاملی که بر این پدیده تاثیر میگذارند عواملی هستند که روابط اجتماعی را متاثر میکنند. تعهدسازمانی کارکنان نیز اهمیت فراوان دارد چرا که با وجود تعهدسازمانی در محیط کار افراد قادرند به دور از تعارضات رفتاری عمل کنند، و این روند با وجود سرمایهاجتماعی ممکن میشود. محتوای سرمایه اجتماعی شامل ارزشها، هنجارها و پیوندهای اجتماعی است که در روابط اجتماعی شکل میگیرد. بدین طریق افراد قابلیتهای خود را افزایش میدهند و از حمایتهای محیطی و اجتماعی موجود در شبکههای اجتماعی- ارتباطی خود برخوردار میشوند.
در این تحقیق، نظریههای مختلف سرمایهاجتماعی را مورد مطالعه قرار گرفته است. بهویژه نظریه نهاپیت و گوشال در مورد مدل سه بعدی که در مورد سرمایهاجتماعی ارائه شده است. سرمایهاجتماعی دارای سه بعد ساختاری، شناختی و ارتباطی است که تاثیر هر یک از این ابعاد بر روی تعهد سازمانی کارکنان که از مدل آلن و مییر برگرفته شده است، مورد بررسی قرار گرفته است.
نتایج به دست آمده نشان میدهد که رابطه معناداری بین سرمایه اجتماعی و ابعاد ساختاری و ارتباطی سرمایه اجتماعی بر تعهدسازمانی کارکنان وجود دارد ولی بعد شناختی هیچگونه رابطهای با تعهدسازمانی کارکنان ندارد.
بررسی میزان ابعادی سرمایه اجتماعی بر تعهد سازمانی کارکنان سازمانهای دولتی استان آذربایجان غربی - 135 صفحه - 1390